Korisni saveti

Besplatni korisni saveti oko putovanja i pripreme

Danas svaki vozač zna da svi putnici moraju biti vezani sigurnosnim pojasevima, deca se moraju voziti u posebnim sedištima, a nasloni za glavu moraju biti ispravno podešeni. Ali nažalost mnogi se još uvek ne pridržavaju određenih sigurnosnih pravila pri utovaru prtljaga. Chevrolet Captiva koja je posebno popularna kod porodica nudi brojna rešenja za sigurniji i lakši transport prtljaga.

Unapred moramo priznati da sa prtljažnikom, tako velikim kakav je kod Captive, zapremine najmanje 465 litara, čovek lako dođe u iskušenje da samo nabaca prtljag unutra, bez puno planiranja. Ali vozači koji zaista paze na sigurnost – svoju i sigurnost putnika – razmisliće dvaput kako najpametnije organizovati stvari u prtljažniku. Najvažnije sigurnosno pravilo je:

teške stvari treba smestiti na dno prtljažnika i moraju se nagurati što bliže zadnjem sedištu kako bi se smanjila mogućnost da upadnu u kabinu u slučaju sudara.

A evo i zašto: ceo paket mineralne vode ima masu od 17 kilograma. U slučaju sudara tih 17 kilograma se pretvara u nešto više od pola tone koji udaraju u zadnje sedište. Kako bi se smanjila udarna snaga takvog prtljaga, on se mora smestiti što bliže poleđini zadnjeg sedišta i osigurati se od klizanja pomoću drugog prtljaga ili užadi. Ako se to ne učini, sve to može poleteti u kabinu u slučaju naglog kočenja ili sudara.
Osim teških kofera, prtljag koji nosimo na godišnji odmor često uključuje i lakše stvari kao što su sportske torbe, ležaljke, dušek za naduvavanje i gumeni čamci. Njih je najbolje spakovati tako da napune prazan prostor oko težeg prtljaga, i to što je čvršće moguće. Pakovanje iznad linije zadnjeg sedišta trebalo bi izbegavati. Sve što je smešteno u višem nivou u slučaju naglog kočenja ili sudara može poleteti napred i povrediti putnike.

Varijante Captive sa sedam sedišta standardno dolaze sa mrežom za prtljag koja upravo sprečava da prtljag postane opasni projektil. Takva mreža se može dokupiti za petovratne varijante. Takođe se preporučuje da se prtljag pričvrsti sa posebnom užadi. Odgovarajuće mreže za pričvršćivanje dolaze standardno u Captivinom prtljažniku, a sama užad se može kupiti u prodajnom salonu. Ako pozadi nema putnika, zadnji sigurnosni pojasevi trebaju biti unakrsno zakopčani kako bi dali zadnjem sedištu dodatnu stabilnost.

Za siguran prevoz bicikala i sličnog tereta sa Captivom su u ponudi brojni praktični sistemi za prevoz, kao što su nosači i krovne kutije.

Važno: trougao, signalizacijski prsluk i pribor za prvu pomoć moraju u svakom trenutku biti smešteni na lako dostupnom mestu!

Evo još dva saveta za sigurnije putovanje na odmor: zbog više prtljaga, treba prilagoditi pritisak u gumama. Takođe, težina prtljaga u zadnjem delu automobila podiže prednji deo. Kako biste sprečili da prednjim svetlima zaslepljujete vozače koji vam dolaze u susret pri noćnoj vožnji, potrebno je podesiti snop. Captiva (osim osnovnog modela) dolazi sa automatskim sistemom izjednačavanja na zadnjoj osovini.